İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği'nde Uzmanlaşmanın Yolu Yeditepe Üniversitesi'nden Geçiyor

Erişim Akademi ve Yeditepe Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen uygulamalı ve teorik eğitimlerle sizler de Yeditepe Üniversitesi Sertifikasına sahip olabilir, "Yangın Eğitmeni", " Acil Durum Ekipleri Eğitmeni"  ,"Yüksekte Çalışma Eğitmeni" ve "Kapalı – Kısıtlı Alanlarda Çalışma Eğitmeni" olarak kariyerinizde ilerleyebilirsiniz.

Erişim Akademi'nin kurucusu ve eğitmenlerinden Bülent Ustalar, İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği'nde "Eğitici Eğitimleri" üzerine sorularımızı yanıtladı.

Mesleki yoğunluğunuzun daha çok eğitici eğitimleri üzerine olduğu biliniyor. Verdiğiniz eğitimlerden biraz bahseder misiniz? Bu eğitimlere kimler, neden katılmalıdır, katılımcılar hangi özelliklere sahip olmalıdır?

- Yeditepe Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile 4 yılı aşkın süredir birlikte çalışıyoruz ve karşılıklı olarak bu kadar katma değer yaratan projeler yaratmak bizim için mutluluk verici.

2013 yılı son çeyreğinde 6331 sayılı İSG kanunu çerçevesinde verilen eğitimlerin yeterli olmadığını düşünerek eğitimlerimiz üzerinde bir takım çalışmalara başladık. 2014 Şubat ayında ise Yüksekte Çalışma Eğitici Eğitimlerini vermeye başladık. Tabii başlarda katılımcı bulmakta çok zorlandık… Ancak 2.eğitimimize İzmir Gediz Elektrik ve İzmir A Artı OSGB ile birlikte yaklaşık 30 kişilik bir grupla ve Yeditepe SEM işbirliği ile başlamış olduk. Daha sonra 2. Seviye Yangın, Acil Durum ve Yüksekte Çalışma Eğitici Eğitimleri ile alanımızı genişlettik. 2017 yılına geldiğimizde ise 3. Ve 4. Seviye Yangın Eğitici Eğitimleri ile birlikte Türkiye’de ilk defa Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Çalışma Eğitici Eğitimi ile yolumuza devam etmekteyiz.

Kayıtlarımıza göre bugüne kadar 71 ilde, 5500 katılımcıya ulaştık ve eğitmenliklerini belgelendirdik.

Yetiştirdiğimiz eğitmenlerin %60’ını İSG Uzmanları, %20’sini İtfaiye Teşkilatı, %10’unu Arama Kurtarma (AFAD), Sivil Savunma, MEB hocaları, IRATA belgeli katılımcılar, diğer %10’unu ise bağımsız kuruluşlar ve meslek edinmek isteyen katılımcılar oluşturmaktadır. Bu eğitimlere mesleklerinde farkındalık yaratmak, kendilerini yetiştirmek, bilgilerini tazelemek, yeni bilgiler öğrenmek amacıyla işlerini doğru yaparak belirli bir standarda ulaşmak için katılmaktadırlar.

Bu eğitimi alacak olan kişiler eğer kamu kurum ve kuruluşlarında eğitimci olacaklar ise en az lise mezunu, özel sektörde eğitimci olacaklar ise en az üniversite mezunu olmak zorundadır.

Yani bu eğitimi alan kişiler artık eğiticilik yapabilir ve kendilerine yeni bir mesleki alan oluşturmuş olurlar diyebilir miyiz?

- Bu eğitimleri alan personeller kendilerine verilen sertifika ve tarafımızdan çıkarılan kimlik kartları ile eğitim vererek ehil kişi ve eğitmen unvanı kazanmaktadırlar. TSE yangın tüp testlerinde ve TMGD Uzmanı olan kişilerin TMGD kurslarında Yangın Eğitmeni ve MEB’de Yangın Eğitmeni olabilmeleri için Nisan 2017’den sonraki kurs kayıtlarında, Ulaştırma Bakanlığı yönetmeliği gereği en az 45 saatlik 1. Seviye Yangın Eğitici Eğitmeni olma şartı aranmaktadır. ÇSGB müfettişleri de ehil kişi eğitmen aramakta olup bu belgeleri denetlemelerde istemektedirler. Örnek vermek gerekirse, A sınıfı bir uzmanın verdiği yangın eğitimi bilgilendirme amaçlıdır. Kişinin geçerli bir yangın eğitimi verebilmesi için en az 1. Seviye Yangın Eğitici Eğitmeni olması ve ehil kimliği kazanması gerekir ve bu belgeye sahip olması gerekir.

- Hangi şehirlerde eğitim veriyorsunuz?

- Ankara, Bursa, Antalya, Kayseri, Samsun, Gaziantep, İstanbul Anadolu - Avrupa, İzmir, Erzurum, Trabzon illerinde temsilcilerimiz bulunmakta. Bu bölgelerin dışında kalan illerde de talep doğrultusunda eğitimler düzenliyoruz.

Eğitimlerinizde kurucusu olduğunuz Erişim Akademi ve Yeditepe Üniversitesi işbirliği mevcut. Bu eğitimleri bir üniversiteyle ortak olarak vermenin faydaları nelerdir?

- Bu işbirliğinin elbette birçok olumlu yönü mevcut. YÖK’e bağlı bir üniversite tarafından belgelendirilmek birçok katılımcının öncelikli taleplerinden ve kesinlikle bir tercih sebebi. Türkiye’nin her bölgesinden katılımcılara ulaşmak ve tanınır olmak iki kurum için de diğer üniversite ve kurumlara öncülük etmekte önemli bir yere oturmaktadır.

Program tarihleri, detaylı bilgi ve ön kayıt için ; İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Kursları