Bilişsel davranışçı terapi ile ilgili ruh sağlığı profesyonellerine kuramsal bir bakış açısı kazandırma, temel bilişsel ve davranışçı terapi yöntemleri öğretmeyi amaçlama, seans içerisindeki yaklaşımlar, ruh sağlığı alanında sık karşılaşılan anamolileri-hastalıkları bu bakış açısıyla ele alınması ve değerlendirebilme becerisi kazanma, bilişsel davranışçı terapi tekniklerini psikoterapilerde kullanabilecek düzeye gelmek amaçlandırılır.
Psikologlar, psikoterapistler, rehber öğretmenler, psikiyatristler, psikolojik danışmanlar, aile danışmanları, sosyal hizmet uzmanları, sosyologlar, 3. ve 4. sınıf psikoloji öğrencileri katılabilir.
Lisans eğitimi farklı alanlardan olan katılımcıların psikoloji, klinik psikoloji, uygulamalı psikoloji ve psikolojik danışman alanlarında yüksek lisans eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir.
Yeditepe Üniversitesi öğrenci, mezun ve çalışanlarına özel %10 indirim yapılacaktır.
Eğitim İçeriği
Eğitim, 48 saat teorik, 6 saat süpervizyon olarak gerçekleşecektir. Temel eğitim modülüdür.
15 Nisan'a kadar sadece Salı günleri ders olacaktır. 15 Nisan haftası itibariyle Cumartesi günleri de dersler gerçekleşecektir. Salı günleri 19.00 - 22.00 saatleri arasında, Cumartesi günleri de 13.00 - 16.00 saatleri arasında dersler gerçekleşecektir.
- Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir ? (Psikopatoloji Tanımı, Tarihçesi, Gelişimi, Kuramsal ve Kavramsal Alt Yapısı)
- Bilişsel Davranışçı Terapide Temel İlkeler ve Temel Kavramlar nelerdir?(Bilişsel Çarpıtma, Otomatik Düşünce, Temel İnanç, Ara İnanç)
- Temel BDT Becerileri Teknikleri Nelerdir? (Seans Yapılandırılması ve Klinik Değerlendirme Teknikleri, BDT Vaka Formülasyonları, BDT İlk Görüşme, Seans İzleme ve Yorumlanması, Terapötik İlişkinin Gelişimi vb.)
- Bilişsel Yeniden Yapılandırma Teknikleri
- Davranış Tekniklerinin Kullanımı
- Duygu Düşünce Davranış Bağlamında Vaka Değerlendirme- Psikoeğitim , Ev Ödevleri Planlama, Tedavi Sonlandırma, Nüksü önleme
- Duyguların ABC Modeli, Sokratik Sorgulama, Maruz Bırakma, Yönlendirilmiş Keşif
- Bilişsel Davranışçı Modeli ile Klinik Uygulama Alanları:
- Depresyon, Panik Bozukluk ve Agorafobi, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Özgül fobiler,
- Sosyal Fobi, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Travma Sonrası Stres Bozukluğu
- Vaka Örnekleri- Role Playing
Eğitime %75 devam zorunluluğu bulunmaktadır. Program sonunda online sınav gerçekleşecektir.
Eğitmen
İlayda Sanbay Türkeş
İstanbul’da doğdu. Yeditepe Üniversitesi İngilizce Psikoloji Bölümü’nden (burslu) mezun oldu. 2018 yılında, Prof Dr. Mehmet Zihni Sungur’un süpervizörlüğü eşliğinde BDT- Bilişsel Davranışçı Terapisi eğitimini İstanbul Kent Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamladı ve akreditasyonunu aldı.
Bu süreç içerisinde, Moodist Psikiyatri & Nöroloji Hastanesi’nde staj yaptı, bazı anaokulu ve rehabilitasyon merkezinde, Dr. Sinem Durusal Kliniği’nde, Prof. Dr Burak Tatlı Çocuk Nöroloji Kliniği’nde görev yaptı. Bunların yanı sıra çocuklar üzerinde zeka testleri başta olmak üzere genç ve yetişkinlerle ilgili birçok alanda akademik çalışmalar yaptı. Yaygın gelişimsel bozukluğu ve zihinsel yetersizliği olan bireylerle ve aileleriyle çalıştı.
ACT- Kabul ve Kararlılık Terapisi Uygulayıcı Eğitimi’ni de tamamladıktan sonra Bilişsel Davranışçı Terapi ekolü, Kabul ve Kararlılık ekolü ile aile terapisi, çocuk-yetişkin-ergen psikoterapisi, oyun terapisi, travma psikolojisi, aile sorunları ve baş etme yöntemleri alanlarında çalışmalarına devam etmektedir.
Prof Dr. Zümra Atalay'dan Mindfulness temelli olan MBSR ve MBCL programlarını da tamamlayarak terapi alanlarında çalışmalarına, kurumsal eğitimciliğe ve seminerlerine devam etmekte; psikoterapistliğinin yanı sıra, Yeditepe Üniversitesi’nde idari kapasitede hizmet vermekte ve eğitmen olarak çalışmalarına devam etmektedir.
“Duyguların Dünyasında Bir Yolculuk” adında ilk kitabı 2024 yılında yayımlanmıştır.